La cançó de l’estiu 2006

setembre 14th, 2006

Quina és la cançó de l’estiu?

Hi ha moltes opcions, així que podem dir “les cançons de l’estiu”…
La meva tria personal és la cançó CRZAY de Gnarls Barkley.

Potser esperaveu altres cançons… aquí les teniu.

Gnarls Barkley està format per el DJ i productor Danger Mouse (Brian Burton- el blanc) i el raper cantant Cee-Lo (Thomas Callaway- el negre). “St. Elsewhere” és el disc i “Crazy” és el tema més baixat a internet en els darrers mesos. Apareix el 24 d’abril de 2006 a Gran Bretanya i en el mes de maig a la resta del món (Atlantic/Downtown Records). Nou setmanes al TOP de Gran Bretanya (no passava des del 1984). Nou, nou… no és. De fet, és una excel·lent barreja de samples, electrofunk, soul i hip-hop. I sona a tota la xarxa.

Gnarls Barkley
Estranya parella

Et deixem amb la versió “oficial” en la que “ells” no hi surten. O potser, sí. Un vídeo a base de simetries, taques de tinta, imatges caleidoscòpiques i referències freakis, aquí el tens…

Si vols una versió menys fosca, aquí tens la versió per a tota la família (bé, casi tota): una estètica que revisita el pop art, amb efectes visuals i icònics que acompanyen la música.

Els dos personatges, abusen de les cites -característica posmoderna per excel·lència… – i s’aprofiten una mica/bastant de la tonteria americana. Així que sovint actuen… disfressats! Han fet versions disfressats de mil maneres, imitant altres grups, personatges del cinema, etc. Des de cantar amb bata de bany fins a disfressats de pilots d’aviació!!!

La veritat és que la peça té una lectura menys freaky. La cançó està molt bé i és plena de cites i samples a altres estils i temes. Això fa que els experts hagin vist a dos payos amb el cap ben endreçat i no a dos pirats, com semblen…

La cita més clara de “Crazy” és a un tema de la banda sonora de la pel·lícula “Preparati la bara!” de (1968). Un spaghetti-western de Ferdinando Baldi. La música és dels germans Gianfranco Reverberi (alumnes de Moriconne, crec.) i el tema samplejat és “Nel Cimiterio Di Tucson”. El pots sentir a continuació. Si tens orella musical veuràs que la base rítmico-harmònica es reinterpretada en la cançó de Crazy i la melodia que fan les trompetes està citada literalment, reinstrumentada amb corda… (Gràcies a Splendida Project. i a Los amigos de Durruti )

En fi, coses de la música. Això si, si et vols convertir en un expert, et cal anar a la pàgina oficial o a l’article de la Wikypedia, que és molt complet. (Tot en anglès, of course.)

Bon viatge!

Entry Filed under: Altres músiques,Cançons,Comentaris sobre la classe,Mira al www,Professor de música


Aula de música

Benvinguts al blog d'aula de l'IES Arraona (Sabadell). Aquest espai és públic però està exclusivament adreçat als nostres alumnes i a les nostres classes. Si vols contactar amb nosaltres, escriu-nos!

Els nostres llocs

Coses del Boris

Darreres novetats

Darrers comentaris…

Categories

Pàgines

Meta