Goliards i “Carmina Burana”

febrer 15th, 2007

Els Carmina Burana o Poemes de Benediktbeuern són una col•lecció de poemes goliàrdics, trobats el 1803 al monestir de Benediktbeuern (Baviera).

El manuscrit és del segle XIII, però la majoria del poemes són del XII. El manuscrit conté 250 poemes en llatí medieval i 55 en alemany, escrits per clergues o estudiants “vagants” alemanys, francesos, anglesos, etc. anomenats “goliards”.

Els poemes són cants a l’amor i al vi, però també n’hi ha de morals, didàctics i satírics (polítics i anticlericals). Estan inspirats en la poesia clàssica (Ovidi, Horaci i Catul) i popular i escrits generalment en quartetes monorimes. Algunes d’aquests peces tenen notació neumàtica molt primitiva, i posteriorment foren copiats amb neumes sobre línies, la qual cosa n’ha facilitat la transcripció musical.

El 1936 el músic alemany Carl Orff posà en música, en una concepció neoprimitivista, vint-i-cinc dels poemes en una cantata per a cor, solistes i orquestra, que malgrat la seva concepció escènica, és interpretada sovint com a obra de concert.

Festa medieval

font original del text

Carl Orff també és el responsable de la creació d’un mètode d’aprenentatge de la música basat en la cançó, la dansa, el moviment i la interpretació musical amb instruments de placa i percussió d’invenció pròpia. Aquests instruments són alguns dels nostres! Gràcies, Carles!

Entry Filed under: Comentaris sobre la classe,Música a l'aula,Música medieval,Professor de música


Aula de música

Benvinguts al blog d'aula de l'IES Arraona (Sabadell). Aquest espai és públic però està exclusivament adreçat als nostres alumnes i a les nostres classes. Si vols contactar amb nosaltres, escriu-nos!

Els nostres llocs

Coses del Boris

Darreres novetats

Darrers comentaris…

Categories

Pàgines

Meta