Archive for novembre, 2006

Comentaris dels alumnes de 4B

Els alumnes de 4t B manifesten que els ha agradat força treballar en grup i poder fer-ho sobre els estils musicals triats. Només Àlex afirma que hauria preferit fer el treball individualment… També haurien preferit tenir més temps de treball a classe i, sobretot, a l’aula d’informàtica. (I jo també…)

Altres han escrit que els ha anat molt bé descobrir la Wikipèdia i s’han sorprès de la manera en que funciona i s’elabora. De fet, fins i tot hi ha algú que manifesta que treballar en un wiki és el que li ha resultat més sorprenent i interessant. A en Ruben González, per exemple, li ha agradat conèixer com funciona una wikipèdia “per dintre”.

Les propostes de millora són diverses. Potser les d’aquesta classe són les més interessants. Algunes les pensaré seriosament, doncs proposen noves possibilitats per explorar en el futur. Aquí en transcric alguns exemples:

- El professor podria tenir una “reunió” privada amb cada grup per a resoldre els dubtes i poder comentar més tranquil·lament com va el treball.

- Es podria fer un sol treball amb tota la classe, en comptes de fer un wiki per a cada grup. La veritat és que això ho podríem fer ara, que ja sabem com funciona…

- Que es poguessin presentar les músiques i els estils a la resta dels companys de la classe.

- S’hauria pogut fer una enquesta sobre els tres o quatre estils treballats a tot l’IES i penjar els resultats al web.

Ramones

El grup Ramones

novembre 29th, 2006

Xilena

Ja la teniu… I, a partir d’ara, podem parlar d’alguna altra cosa?

novembre 27th, 2006

Sessió de classe per a elaborar el guió del treball

Finalment penjo el vídeo a Youtube. Poso la data original…

novembre 26th, 2006

Dedicat al “Trio verdures”

A través del nostre compte de treball a You Tube, una persona m’envia tres vídeos de música flamenca. Rebo la notificació pel correu electrònic. Francament, no sé d’on provenen ni qui els envia.

Són pel treball? són per penjar al web? és un usuari que ha llegit el nostre perfil “d’espanyols” i s’ha pensat que ens agradaria el flamenc?
És una broma dels meus amics del crèdit variable, el “trio verdures”?

En fi, sigui que sigui, els tres vídeos són magnífics, així que us he penjat aquest, deidicat al Trio verdures. A veure quin dia aconseguim tocar així la guitarra…

Us ve de gust veure ela altres? Doncs, aneu-hi!

Camarón. Magnífic amb Paco de Lucía. Dos jovenets defensant la puresa del flamenc. Música de primer ordre.

Camarón. (és d’un programa de televisió i no és veu massa bé. Camarón ja estava malalt…)

Guitarra

novembre 21st, 2006

Cercar les músiques

Hi ha un cert abús del cercador Google: sembla que no hi ha més mitjans per a trobar informació, imatges o sons a la xarxa.

Un bon motor de cerques és AlltheWeb. Especialment per a nosaltres perquè inclou possibilitats que no trobem a Google. A més a més de buscar pàgines o imatges ens permet cercar notícies, sons i vídeos!

És a dir, podem buscar cançons i el cercador ens portarà directament a enllaços on descarregar la música desitjada. I això ens va nolt bé per a fer el treball.

mp3

Ja sé que molts de vosaltres feu servir programes P2P, tipus Emule, Kazaa, WinMx o Ares… però la perillositat d’aquestes aplicacions, més enllà de les consideracions legals, és molt alta.

En fi, una recomanació: si us falta una cançó, aneu a aquí!

novembre 19th, 2006

Les lletres de les cançons

Alguns dels grups han tingut problemes per trobar les lletres de les cançons. Afecta, sobretot, als grups de 4C perquè apareix aquest punt en el guió del treball.

Us adjunto algunes pàgines que us poden servir:


http://www.lyrics.com/
És un lloc on hi ha bastanta publicitat, però hi ha molts grups. Cal clicar a la lletra inicial del grup que vols cercar a l’abecedari que surt al peu de la pàgina.
Et sortiran els seus discs i en ells una llista de les cançons. Clica la cançó i trobaràs la lletra.

http://www.azlyrics.com/
Com l’anterior, però et permet fer una recerca per músic, disc i cançó. Vas directe a la cançó, però et cal escriure bé els noms!!!

http://www.sing365.com/

Com les anteriors, però amb més opcions de recerca. Hi ha MOLTA publicitat. Té un TOP de les cançons més buscades que són les que estan de moda.

Si feu servir aquestes pàgines NO ACCEPTEU cap programet, invitació, Pop up, etc. Poden portar programes espia que s’instal·len en el teu ordinador i registren les pàgines que visites per enviar-te publicitat no desitjada. La millor opció és copiar les lletres i enganxar-les a un programa de text amb l’opció: “pegado especial” i “texto sin formato“.

Lletra

novembre 17th, 2006

La profesionalización del docente

En el siglo pasado, un gran número de profesores y, sobre todo, maestros practicaba de facto la militancia pedagógica. Simplificando un poco, ser docente significaba tener un cierto proyecto de transformación social o personal. El discurso de la escuela activa, basado en gran parte en una ideología de izquierda liberadora, sostenía, por ejemplo, que la escuela y la formación podían (y debían!) compensar las desigualdades y posibilitar la movilidad social. El discurso de la escuela comunitaria, sostenida en una ideología de raíz cristiana, prometía la educación de un hombre nuevo, y la regeneración, mediante su compromiso personal y ético, de la antigua escuela.

Actualmente estos planteamientos han caído en desuso o son vistos con recelo y los grandes discursos pedagógicos –el marxista o el cristiano- ya no forman parte de los valores y creencias dominantes entre el profesorado. La afirmación de Freinet de que la docencia es un sacerdocio es vista hoy como un anacronismo o como un vestigio de un compromiso que nadie se atrevería a exigir a un docente.

Creo que el gran discurso pedagógico actual en el que “militan” los profesores es el de la profesionalización. En los últimos veinte años se ha ido extendiendo el nuevo credo: el profesor ya no es un “sacerdote” sino un “profesional”. Competencias docentes, práctica reflexiva, exigencia de estatus social, demanda de autoridad y reconocimiento económico… son expresiones frecuentes en los ámbitos docentes, especialmente entre profesores que se consideran a sí mismos “primeros espadas” de la docencia. El nuevo profesor, pues, desea ser visto en el imaginario social con el estatus de un abogado, un médico o un arquitecto.

Naturalmente todo tiene su precio y semejante horizonte supone nuevas y fuertes contradicciones entre la realidad y el deseo. Creo que la mayoría de los profesores no acreditamos las competencias que semejante posición nos exigiría. Pero todavía me parece más preocupante la incompatibilidad de semejante ideario con la situación actual del profesorado español: su condición de funcionario, su marco de actuación (la escuela actual no es en absoluto una “institución” adecuada para el desarrollo profesional) y también su formación pedagógica, francamente deficiente.

Sin duda la profesionalización docente puede aportar muchos avances significativos a la educación, pero debemos procurar no convertirla en un nuevo mito educativo que nos aleje de las condiciones reales del ejercicio de la profesión.

- – -

Jordi Jordán y Xavier Rosell forman parte de un grupo de 34 profesores de tecnología, todos ellos formadores de los ICE de las universidades públicas catalanas, que están comprometidos en un ambicioso programa formativo de tres años entorno a… la práctica reflexiva! Es decir, el método de formación característico del profesional altamente cualificado. Muy interesante. Por su parte, la editorial Graó, la más potente editorial de libros de pedagogía radicada en Barcelona, en los últimos años también ha publicado libros en esta dirección. Creo que vale la pena tenerlos en cuenta…

PERRENOUD, Philippe (1999) +
Diez nuevas competencias para enseñar. Invitación al viaje.
Barcelona, 2004; Ed. Graó

PERRENOUD, Philippe (2001) +
Desarrollar la práctica reflexiva en el oficio de enseñar. Profesionalización y razón pedagógica.
Barcelona, 2004; Ed. Graó

CARR, David (2003) +
El sentido de la educación. Una introducción a la filosofía y a la teoría de la educación y de la enseñanza.
Barcelona, 2005; Ed. Graó [capítulo 3. El complejo papel del maestro]

CANO, E. (2005) +
Cómo mejorar las competencias de los docentes. Guía para la autoevaluación y el desarrollo de las competencias del profesorado.
Barcelona, 2005; Ed. Graó

Publicació original a La mirada pedagógica

novembre 17th, 2006

Les enciclopèdies

El grup de treball de Sonia, Irene i Tamara tenen problemes per accedir fàcilment a Internet i han estat alguns dies a l’hora de pati treballant amb mi a l’aula d’informàtica.
La informació que trobàvem referida al flamenc era massa redundant i sempre sortien els mateixos temes que no s’ajustaven al nostre guió.

Al final vaig cercar un llibre sobre el flamenc a la biblioteca del meu poble i els vaig passar una fotocòpies. Suposo que a Tamara li van semblar massa fotocòpies i va decidir espavilar-se pel seu compte.

llibres

Tamara – Profe, profe, he encontrado un montón de información sobre el flamenco!

Boris – ¿Ah, sí? perfecto, en Internet?

Tamara – Noooo… en una enciclopedia!

Boris – Pues claro! Las enciclopedias son magníficas para buscar información. Es evidente…

Tamara – Sí y además todo muy bien ordenado!

Boris – Es que en los libros hay una información muy valiosa, que te pensabas!

Tamara – Noooo, profe. De libro nada! En la enciclopedia Encarta!

En efecte entre el desordre de la xarxa i l’antigor dels llibres hi ha les enciclopèdies electròniques. I a vegades no hi pensem!
Gràcies, Tamara.

novembre 15th, 2006

Finalitza la primera fase del treball

Aquest cap de setmana finalitza la primera fase del treball: la elaboració del guió i la recollida d’informació: text amb el contingut, les cançons significatives i les fotografies del músics o grups.

wiki

Recordeu d’enviar el document de text (via correu o via Aula Virtual) i la música i les imatges (via correu o via www.box.net. Les contrasenyes d’accés estan dins de l’espai de treball.

Enviar...

Hi ha grups que ja han acabat, però altres van molt (massa?) endarrerits.

novembre 11th, 2006

Noves professores de música a l’IES

A partir del proper dijous, vindran al nostre centre dues joves professores de música a realitzar les seves pràctiques a les classes de 4t d’ESO.

Són Inés Bodelón i Isabel Ferrer i estan cursant el CAP de Música a l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els donem le benvinguda i els desitjem una profitosa estada entre nosaltres.

novembre 7th, 2006


Aula de música

Benvinguts al blog d'aula de l'IES Arraona (Sabadell). Aquest espai és públic però està exclusivament adreçat als nostres alumnes i a les nostres classes. Si vols contactar amb nosaltres, escriu-nos!

Els nostres llocs

Coses del Boris

Darreres novetats

Darrers comentaris…

Categories

Pàgines

Meta