Archive for octubre, 2006

Aprendre és difícil

Alguns dels vostres comentaris, fruit de la darrera sessió del treball en grup sobre els estils musicals.

Alumne – Llavors, el treball com ha de ser?

Boris – Doncs segons el guió que vam fer el darrer dia…

A. – I la informació que hem recollit?

B. – És la base per a fer el treball. D’allí hauràs de treure la informació per a fer el treball, triant quina et serveix i buscant quina encara et falta.

A. – Ostres, llavors caldrà llegir tots els textos…

B. – Si, és clar. I a fons…

L’alumne es queda callat uns segons. Li sembla que l’han enredat…

No, no hem enredat a ningú: l’objectiu no és trobar molts textos, “retallar-los i enganxar-los” al wiki. L’objectiu és aprendre coses sobre els estils musicals i sobre l’ús de la tecnologia.

Ara resulta que sense llegir els textos no es pot fer el treball, ja que la informació trobada no s’ajusta al guió proposat!

Què us pensàveu? Doncs, sí, aprendre és difícil.

octubre 30th, 2006

El millor bateria del món?

Edu Pedrosa de 4t em pregunta si conec un bateria que es diu Tony Royster Jr. No el conec. Ha llegit que potser és el millor bateria del món. M’envia a You Tube on hi ha algunes filmacions. La primera és de quan era petit i la segona, en l’actualitat, que ja és un jove bateria.

Sembla un gran bateria. No ho tinc clar que sigui un gran músic…
L’espectacle i la música no sempre van junts.

Un dels millors bateries del pop de la historia ha estat Stewart Copeland, ex membre de Police o Keith Moon, el bateria dels Who… més opcions, aquí. Per a mi els millors bateries de tots els estils són, sens dube, els bateries del jazz: com ara Art Blakey o Max Roax. Però tothom té el seu criteri, no?

octubre 27th, 2006

Grups de treball i estils

WIKI DE TREBALL
ALUMNES DE 4t D’ESO

LLISTAT DELS GRUPS I ESTILS

ESPAI DE TREBALL

Grups de treball


 1. [[Grup 4A-1]] El rock
 2. [[Grup 4A-2]] El punk
 3. [[Grup 4A-3]] El Pop
 4. [[Grup 4A-4]] El flamenc
 5. [[Grup 4A-5]] El Hip-Hop
 6. [[Grup 4A-6]] El Hip-Hop
 7. [[Grup 4B-1]] El flamenc
 8. [[Grup 4B-2]] El hip hop
 9. [[Grup 4B-3]] El funk
 10. [[Grup 4B-4]] El funk
 11. [[Grup 4B - 5]] El flamenc
 12. [[Grup 4B-6]] El hip-hop
 13. [[Grup 4B-7]] El pop
 14. [[Grup 4B-8]] El flamenc
 15. [[Grup 4C-1]] El flamenc
 16. [[Grup 4C-2]] El Hip-Hop
 17. [[Grup 4C-3]] El Hip-hop
 18. [[Grup 4C-4]] El flamenc
 19. [[Grup 4C-5]] Heavy Metal
 20. [[Grup 4C-6]] La rumba catalana
 21. [[Grup 4C-7]] El punk
 22. [[Grup 4C-8]] El flamenc


octubre 27th, 2006

Els alumnes no volen fotografies

Els alumnes no voleu fotografies… però després tothom corre a mirar-les!! No si val: si estàs disposat a mirar, hauries d’estar disposat a posar.

Així que penjo aquest vídeo dedicat a tots aquells alumnes que NO us deixeu fotografiar…

Hi ha una llarga tradició a la xarxa de fer-se un retrat diari amb la WebCam. Aquest home va começar així… i gairebé ha fet una pel·lícula.

octubre 27th, 2006

Propostes dels alumnes de 4A per al treball

Els alumnes han fet els grups i han acordat un guió del treball. Els resultats de 4A són els següents:

GUIÓ DEL TREBALL DE 4A
Parts acordades del treball

1. Definició de l’estil i característiques.
2. Història de l’estil (origen, evolució, subestils).
3. Grups i cançons principals.
4. Reportage fotogràfic sobre l’estil.
5. Les millors cançons de l’estil.
6. Popularitat.
7. Personalitat i opinions de l’estil.

Grups de treball


Grup 4A-1 El rock
Grup 4A-2 El punk
Grup 4A-3 El Pop
Grup 4A-4 El flamenc
Grup 4A-5 El Hip-Hop
Grup 4A-6 El Hip-Hop

El hip-hop ha triomfat a classe. Com a França, que en aquests moments triomfa un hip hop… rural!!!
Si saps francès captaràs la ironia i la crítica social: dues característiques del hip hop. Potser l’humor és una transgressió social més gran que no pas la violència del rap americà. O no?

octubre 26th, 2006

Guió del treball

Si hem de fer un treball en grup sobre un estil musical, primer ens cal decidir com serà el treball. Per a fer una panoràmica completa d’un estil musical, hem fet una llista de les parts que hauria de tenir el treball. Primer de forma individual, després en petit grup i, finalment, amb tota la classe.

octubre 22nd, 2006

Inici del WIKI

Els grups de treball s’han constituït i hem fet la primera sessió a l’Aula d’Informàtica. Ens hem registrat al Moodle de l’Aula Virtual i hem començat el WIKI del treball.

Aula d'informàtica

octubre 20th, 2006

Evaluación y WebQuest

Podemos convenir que la evaluación no es un resultado sino un proceso. Proceso que comprende una recogida de información, un análisis según unos criterios, un juicio sobre el resultado del análisis y una toma de decisiones. Este proceso tiene, grosso modo, dos finalidades distintas: las de carácter social (acreditar, seleccionar y orientar) y las de carácter formativo o pedagógico (regular el proceso de aprendizaje y de enseñanza).
La función social adquiere su verdadera dimensión en la evaluación sumativa, al final de los procesos educativos, y la función formativa encuentra su verdadero valor regulando pedagógicamente el proceso de aprendizaje y enseñanza.

Evaluación


No escribo estos “apuntes de didáctica” para defender la relevancia pedagógica de la evaluación formativa frente a la evaluación sumativa, ni para combatir la perversa simplificación de asimilar evaluación a calificación… Sólo trato de situar (y situarme!) el tema de la evaluación. Pues Carme Barba, desde de su blog de la Comunitat Catalana de WebQuest me pide aclaraciones respecto a mis afirmaciones en torno a la debilidad de las propuestas de evaluación que acompañan a las WebQuest. Trato de corresponder a su interés como un simple neófito, sin ningún afán polémico y dejando claro que mi mirada en torno a las WebQuest parte de una generalización que, sin duda, no es pertinente para todas las propuestas.

La mayoría de WebQuest acostumbran a proponer una tabla o rúbrica “de criterios de evaluación”. A menudo comprende dos aspectos: el trabajo en grupo y el contenido. Mis objeciones son las siguientes:

a. Creo que en la estructura de la WebQuest no hay unas actividades de evaluación formativa durante el proceso, o al menos no aparecen explícitamente en la estructura de Bernie Dodge. Aunque la rúbrica esté presente desde el inicio del trabajo –y eso es un acierto que favorece la transparencia-, la evaluación se produce al final del proceso: es, pues, en última instancia, una evaluación sumativa. La tabla no cumpliría la función de orientación en los cuatro aspectos que se consideran formativos respecto a la evaluación: que regule el proceso de aprendizaje, que ayude a la gestión de los errores (no indicando dónde me equivoco sino por qué me he equivocado), que promueva la orientación de la acción y, finalmente, que explicite las estrtegias eficaces que nos han llevado al cumplimiento exitoso de la tarea propuesta.

b. Las rúbricas tratan mayoritariamente sobre qué han hecho los alumnos y no sobre qué han aprendido. Evaluar el producto o los contenidos no supondría, a mi entender, una evaluación cualitativa. Pienso que se deberían evaluar los aprendizajes realizados o, si se prefiere una formulación más didáctica, se debería evaluar en qué grado se han alcanzado los objetivos de aprendizaje. El proceso de evaluación debería responder a la pregunta: qué han aprendido los alumnos y en qué grado, en lugar de qué han hecho y cómo lo han hecho. Si se me permite la broma, no hay que evaluar al PowerPoint sino el aprendizaje de los alumnos!

c. Finalmente, aceptando que la tabla orienta a los alumnos, creo sinceramente que insistir en su lectura no garantiza la apropiación de los criterios de éxito. Los alumnos deben “apropiárselos” y para ello creo que deberían proponerse actividades específicas. La lectura atenta me parece insuficiente, pues solamente garantiza la apropiación por parte… de los buenos alumnos! Quizá la apropiación de los criterios de éxito no solamente deba ser una prioridad sino que casi debería ser un objetivo de la WebQuest… Si un alumno acaba sabiendo en qué consiste “una buena redacción”, qué criterios determinan que un vocabulario sea “rico y adecuado”, etc., me parece que ha aprendido más que suficiente!

Y creo que esto es bastante para no agotar la paciencia del lector y la benevolencia de Carme Barba… Siento un gran respeto por su gran trabajo con las WebQuest y no dudo de que los dos remamos en la misma dirección: apostar a fondo para que todos nuestros alumnos aprendan. Así que espero que estas consideraciones nos sirvan para continuar trabajando en ello.

- – -
Se me pregunta cómo mejorar las WebQuest. Si se me permite, responderé lo que suelo responder cuanto se trata de mejorar propuestas didácticas: analizando profundamente (y pedagógicamente…) las prácticas de aula que se llevan a cabo con ese instrumento, liberándonos de las servitudes de los modelos e incorporando creatividad en contextos educativos específicos y reales. Casi nada, verdad?

octubre 19th, 2006

Inici del projecte: Els estils musicals 2006

Alumnes

PROJECTE: ELS ESTILS MUSICALS

“Pàgines de treball”

El web de treball

El curs: “Projecte: Els estils musicals”

El WIKI de treball

El blog de música

El fòrum pels dubtes

octubre 16th, 2006

Contra la pobresa

Levantate

Aquest vídeo és per adults. Sobren els comentaris. Tu mateix.

octubre 16th, 2006

Older Posts


Aula de música

Benvinguts al blog d'aula de l'IES Arraona (Sabadell). Aquest espai és públic però està exclusivament adreçat als nostres alumnes i a les nostres classes. Si vols contactar amb nosaltres, escriu-nos!

Els nostres llocs

Coses del Boris

Darreres novetats

Darrers comentaris…

Categories

Pàgines

Meta